Dit is wat Track 8 in MO*Town zo bijzonder maakt
8 oktober '21
Track 8, het 3e en tevens nieuwste gebouw van nieuwbouwplan MO*town, is uniek. Dit eigenzinnige wooncomplex met 94 appartementen is ontstaan vanuit het gedachtegoed people attract people. Hier draait het om elkaar zien en ontmoeten. Maar er is nog zoveel meer. Wist je bijvoorbeeld dat oude materialen uit De Cuyp, een voormalige school uit Enkhuizen, in dit gebouw een tweede leven krijgen? Meer interessante weetjes over het bijzondere Track 8 lees je hier.
#1 Architectuur
Het ontwerp is van de kelder tot het hoogste gemeenschappelijke dakterras zorgvuldig doordacht. Dat levert een prachtig architectonisch plaatje op. De terrasvormige opzet oogt speels, maar zorgt daarnaast voor maximaal licht en uitzicht in iedere woning. Alle verdiepingen en gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes staan door een speciaal ontworpen route met elkaar in verbinding. Je leest het: dit robuuste gebouw is een markante verschijning. Van binnen en buiten.
#2 Locatie
Sloterdijk wordt een bruisende wijk met internationale allure die past bij Amsterdam. Deze relatief jonge buurt transformeert de komende jaren van zakelijk district naar volwaardige nieuwe stadswijk. Naar verwachting wonen er in Sloterdijk-Centrum straks zo’n 70.000 mensen. Ja, het wordt hier gezellig! En ook de ligging is goed. In Track 8 woon je centraal en overal dichtbij. De ring A10 ligt om de hoek en binnen 5 minuten loop je naar het stationsgebied Sloterdijk. Dit station heeft perfecte verbindingen naar andere steden zoals Rotterdam, Utrecht en Haarlem.
#3 Duurzaamheid
In Track 8 staat een prettig leefklimaat voorop. Voor bewoners, maar ook voor de flora en fauna. Niet alleen zijn de woningen volledig duurzaam gebouwd, ook de gemeenschappelijke ruimtes krijgen bijzondere functies. De locaties voor verschillende typen groen zijn zo gekozen dat het geheel de biodiversiteit in stand houdt en uitbreidt. Zo wordt de natuur-daktuin op de 4e verdieping een plek voor inheemse soorten, en daar bereik je weer andere dieren en organismen mee dan met bijvoorbeeld terrasbakken. Vlinders en bijen halen hun hart op bij de hoger gelegen plekken waar zij nectar, schuilplekken en nestelmogelijkheden vinden. En ook over hemelwaterafvoer en -opslag is nagedacht. Door neerslag op te vangen op daken en terrassen en deze te bufferen, kan de fauna in drogere periodes van water worden voorzien. Hierdoor staat het gebouw het hele jaar door in bloei!
#4 Deelmobiliteit
Denk je aan Amsterdam, dan denk je aan… fietsen natuurlijk! In onze hoofdstad is de stalen ros hét vervoersmiddel om van A naar B te komen. Goed voor het leefklimaat en milieu. Om dit, en andere vormen van duurzame mobiliteit, te stimuleren is hier in Track 8 actief op ingezet. Neem de fietsenstalling, die wordt voorzien van goede laadmogelijkheden voor e-bikes. Daarnaast heeft de parkeergarage straks uitsluitend plek voor gedeelde (elektrische) voertuigen. Geen eigen auto’s, maar 30 deelauto’s van het bedrijf Buurtauto. Deze mobiliteitsvorm is heel flexibel, want je bepaalt zelf wanneer je welk type vervoer nodig hebt en gebruikt. Zo besparen we samen ruimte, energie en kosten.
#5 Ontmoetingen
We noemden het al even, maar Track 8 zet ontmoetingen centraal. Want wanneer je een nieuwbouwhuis betrekt is het toch fijn om laagdrempelig met elkaar in contact te komen. Op en rondom Sloterdijk vind je veel gezellige horeca en ook in het nabijgelegen Westerpark strijk je zo met een drankje neer in het gras of op het terras. Maar om interactie dicht bij huis aan te moedigen, wordt de plint van het gebouw ingericht met allerlei faciliteiten. Dit zorgt voor de nodige reuring en bedrijvigheid in deze toch nieuwe stadswijk.
#6 Gezondheid
Ooit van de WELL-bouwstandaard gehoord? De principes die hierin zijn opgenomen vormen een belangrijk onderdeel van het gebouwontwerp. Er is veel aandacht voor licht, luchtkwaliteit, comfort, water en bewegingsstimulatie. Thema’s die een aantoonbaar effect hebben op het welzijn van bewoners. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de optimale bereikbaarheid van de fietsenkelder, zodat niets je tegenhoudt om de fiets te pakken. Ook nodigen de trappen uit om te lopen in plaats van de lift te nemen. Want zelfs de kleinste aanpassingen hebben impact!